Bezienswaardigheden

Wanneer u van plan bent om al varend verschillende steden aan te doen, dan komt u onderweg veel bezienswaardigheden tegen. Bezoek onze website van tevoren of bekijk onderweg onze Sloepennetwerp app om te zien welke historische gebouwen en andersoortige bouwwerken u op uw weg tegenkomt.

Per bezienswaardigheid geven wij aan waar u deze kunt vinden en wat de aanmeermogelijkheden zijn. Gelukkig zijn veel steden voorzien van aanlegsteigers, passantenplaatsen of meerringen waarmee u uw boot tijdelijk vast kunt leggen.

Heeft u ook bezienswaardigheid dichtbij het water? Meld u zich dan vrijblijvend aan, dan nemen wij contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.Zijlpoort
De Zijlpoort is samen met de Morspoort de enig overgebleven stadspoort van Leiden. Het imposante gebouw is opgetrokken in classicistische stijl en voorzien van prachtig beeldhouwwerk. U kunt vanaf het terras van De Poort uitgebreid het gebouw bestuderen.

Haven 100

071-524 0933Leiden
Sterrenwacht
Voor de bouw van dit prachtige monument heeft de Hortus Botanicus in 1960 een deel van haar tuin moeten afstaan. Het gebouw staat exact in oost-west richting. Deze positie maakt het mogelijk om met een meridiaankijker de precieze plaats van de sterren te bepalen. Informatie T 071-5275737 Aanleggen: bezichtingen vanaf het water, aanleggen in de Witte Singel niet toegestaan.

Kaiserstraat 63
2311 GP Leiden
071-5275737Leiden
Visbrug
De Visbrug is de oudste brug van Leiden. Gelegen op de kruising van de oude en de Nieuwe Rijn was de brug vroeger een belangrijke verbinding waarvan alle dorpen in de omgeving van Leiden meebetaalden. Haar naam dankt ze ,u raad het al, aan de vishandel die op de brug floreerde. Aanleggen: Afmeren in de Nieuwe rijn toegestaan ; gebruik de hiervoor speciale aangebrachte meerringen.


Leiden
De Kaag
De Kaagse Boer
Het kaasmuseum is van april tot oktober dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00. Buiten het seizoen zijn we open op afspraak.

Julianalaan 29
2159 LC De Kaag
06-26714210
www.kaagseboer.nlLeiden
Schouwburg
Op 1 oktober 1705 werd de Leidse Schouwburg geopend met de voorstelling ‘Belegering ende Ontset de Stadt Leyen ‘ van reynerius Bonitius. In 1865 onderging het gebouw een ingrijpende verbouwing. Informatie: T 090-09001705 Aanleggen: Afmeren in de Oude Vest nabij de Schouwburg (afmeerlocatie direct voor schouwburg is bestemd voor rondvaartboten)


Leiden
090-09001705Kroonbrug
Vroeger was de Koornbrug de verbinding met de Burcht. Hier werd eeuwenlang een Korenbeurs georganiseerd. De overkapping boven de brug is aangebracht in 18825. Aanleggen: afmeren in de nieuwe Rijn toegestaan; gebruik de hiervoor speciaal aangebrachte meerringen.Van Der Werfpark
Het Van der Werfpark is in 1807 ontstaan toen een schip met 37.000 kg kruid op weg naar Delft aan de kade ontplofte. Alle huizen in de omgeving waren plotsklaps verdwenen. De lege ruimte werd nooit opgevuld en de natuur overwoekerde het. Het park is inmiddels gecultiveerd en vernoemd naar de standvastige burgemeester ten tijde van het Leidse beleg. Aanleggen: afmeren voor van der Werfpark is toegestaanLeiden
Het Academiegebouw
Het Acedemiegebouw is het oudste universiteitsgebouw in Nederland . College wordt er tegenwoordig nog maar mondjesmaat gegeven. Wel wordt het gebouw intensief gebruikt voor promoties en andere ceremoniële doeleinden. Informatie: T 071-527 32 90 Aanleggen: Rapenburg, maar walstoepjes vrijhouden voor afmeren rondvaart

Rapenburg 67-73
2311 GJ Leiden
071-527 32 90